7/6/12

ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ...... ΕΝΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΤΙ ΜΙΛΑΜΕ….


ΕΝΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ



(Επισημαίνεται η ιδεολογική τους αναφορά, το έτος ένταξής τους στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ και πληροφοριακά στοιχεία).

1)      Συνασπισμός της ΑριστερΑς των ΚινημΑτων και της ΟικολογΙας (ΣΥΝ) - πολυτασικό κόμμα που περιλαμβάνει από κλασικούς μαρξιστές έως σοσιαλδημοκράτες – 2004. Το κόμμα-κορμός του ΣΥΡΙΖΑ, με πρό­εδρο τον Αλέξη Τσίπρα, που είναι και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

2)      ΑνανεωτικΗ ΚομμουνιστικΗ Οικολογική ΑριστερΑ (ΑΚΟΑ) - Ευρωκομμουνιστική &  Οικολογική συνιστώσα – 2004. Ε­πικεφαλής της, μέχρι τον θάνατό του, ο Γιάννης Μπανιάς. Αποτελεί μετεξέ­λιξη του ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεω­τική Αριστερό. Εκδίδει την «Εποχή». Στελέχη της οι Θεόδωρος Δρήτσας, Πάνος Σκουρλέτης κ.ά.

3)      ΚομμουνιστικΗ ΟργΑνωση ΕλλΑδας (ΚΟΕ) - Μαοϊκοί Κομμουνιστές – 2007. Πολύ ισχυρή ομά­δα, με επικεφαλής τον Ρούντι Ρινάλντι, με α­ναφορά στον μαοϊσμό.

4)      ΔημοκρατικΟ ΚοινωνικΟ ΚΙνημα (ΔΗΚΚΙ) - Σοσιαλιστές & Σοσιαλδημοκράτες  - 2007. Όσοι δεν ακο­λούθησαν τον Δημή­τρη Τσοβόλα στην διάλυση του κόμ­ματος. Με δικαστική απόφαση κέρ­δισαν τον τίτλο.

5)      ΕνεργοΙ ΠολΙτες - δημοκρατικΗ πατριωτικΗ αριστερΑ – 2004.  Η κίνηση του Μανώλη Γλέζου και της κυρίας Καρακώστα.

6)      ΡΟζα - Πολιτική ομάδα που βασίζεται στο ριζοσπαστικό αριστερό Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα – 2008. Η πλέον ακτιβιστική συ­νιστώσα, που έχει δεχθεί κριτι­κή για τη στάση της σε γεγονότα ό­πως ο Δεκέμβρης, η τρομοκρατία και η Υπατία, με πυρήνα της το Δί­κτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

7)       ΚΙνηση για την ΕνΟτητα ΔρΑσης της ΑριστερΑς (ΚΕΔΑ) - Κομμουνιστές & Αριστεροί – 2004. Κύριος εκφραστής της ο Γιάννης Θεωνάς, που υπήρξε ιδρυτής της Κίνησης μαζί με τον Μήτσο Κωστόπουλο, ο οποίος αποχώρησε το 2007. Η ΚΕΔΑ έχει αναφορά στον κομμουνισμό.

8)      ΔιεθνιστικΗ ΕργατικΗ ΑριστερΑ (ΔΕΑ) - Τροτσκιστές Κομμουνιστές – 2004. Εκφραστής της ο δη­μοσιογράφος Αντώνης Νταβανέλος και αναφορά της ο τροτσκισμός. Η ΔΕΑ προέκυψε από τη διάσπαση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος το 2001.

9)      ΑντικαπιταλιστικΗ ΠολιτικΗ ΟμΑδα (από) – Τροτσκιστές Κομμουνιστές – 2011. Κύριος εκπρόσωπός της ο Γιώργος Σαπουνάς, εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέκου Αλαβάνου στο «Μέτωπο». Αναφορά και εδώ ο τροτσκισμός.

10)   ΡιζοσπΑστες – 2011. Μαζί με την ΑΠΟ, είναι οι τελευταίες συ­νιστώσες που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

11)   ΚΟκκινο - Τροτσκιστές Κομμουνιστές – 2004. Μικρή συνιστώσα, με αναφορά στον τροτσκισμό.

12)   Οικοσοσιαλιστές ΕλλΑδας - ΜΕλη του ΔιεθνοΥς ΟικοσοσιαλιστικοΥ ΔικτΥου (ΕΙΝ) – Αριστερή πολιτική & Οικολογία – 2008. Ιδρύθηκε το 2007, μετά τη διάλυση της Οικολογικής Παρέμβασης. Για ένα διάστημα, μάλιστα, συμπο­ρεύτηκε με το «Κόκκινο».

Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενταχθεί και διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου